sobota, 19 marca 2011

Ratatouille

,,Ratatouille to sos warzywny który może być serwowany z każdy innym mięsem czy rybą grillowaną ''



Składniki na 4 porcje :
Średnia cebula
Ząbek czosnku
Czerwona papryka
Żółta papryka
Średnia cukinia
300g pieczarek
400g pomidorów siekanych z puszki.
2łyżki koncentratu pomidorowego
łyżka oregano
kurczak w ogurtowej zalewie

Przygotowanie:

Należy obrać i posiekać celuję oraz czosnek , a po usunięciu nasion z papryki pokroić ją w kostkę.Usunąć szypułkę z cukinii i również pokroić ją w kostkę. Pieczarki umyć i pokroić w paski. Przygotowane warzywa wrzucić do garnka z posiekanymi pomidorami i koncentratem.Następnie dodać zioła , można ewentualnie doprawić .Całość zagotować ,następnie przykryć i dusić w wolnym ogniu 20 minut.

Smacznego !

ps. wybaczcie , że tylko 1 zdjęcie ale pachniało smakowicie i musiałam to zjeść .

Kurczak w jogurtowej zalewie

,, Faza II  + dorwana książka kucharska ,,KUCHNIA NISKOTŁUSZCZOWA ''dały mi wiele ciekawych pomysłów na przepisy. Szkoda , że tylko 5 dni mam na wykorzystanie ich , właściwie 2 . A potem znów proteiny . Ale wracając do przepisu , dzisiaj przedstawiam pomysł na , kurczaka w panierce indyjskiej .''





Składniki na 4 porcje :
  • 4 piersi z kurczaka (125g)
  •  ząbek czosnku , rozgnieciony.
  •  świeża chilli drobno posiekana 
  • korzeń świerzego imbiru posiekany (2,5cm) można dać łyżeczkę przyprawy
  •  łyżka koncentratu
  •  łyżeczka kurkumy
  •  łyżka soku z cytryny
  • 7 łyżek jogurtu 

Przygotowanie : 

Piekarnik rozgrzać na 190C.W miseczce zmieszać czosnek , imbir, chilli,jogurt,koncentrat,kurkumę,sok z cytryny. Umyte i osuszone piersi kłaść na blasze do pieczenia .Pokryć dokładnie zalewą z jednej strony i piec 30-35 minut aż mięso będzie miękkie.
Smacznego !