wtorek, 19 kwietnia 2011

Omlet po rzymsku





Składniki :
  • pieprz  
  • sól 
  • serek wiejski 3 łyżki
  • twarożek 150gram
     
  • jajka 4sztuki
     
  • mleko 4 łyżki
     
  •  szpinak 500 gram
     
  • jogurt 2 łyżki 




Wykonanie:
Szpinak rozmrozić we wrzątku i gotować parę minut na niewielkim ogniu, odcedzić. Następnie udusić na jogurcie , doprowadzić solą i pieprzem, ostudzić. Wymieszać z twarogiem przetartym przez sito, serem wiejskim , żółtkami, mlekiem i na koniec z ubitymi na sztywną pianę białkami z dodatkiem szczypty soli. Smażyć.


Placuszki szpinakowe

 Składniki na ciasto stosuje od dawna , były to jedne z pierwszych które udało mi się wykonać  nie rozwalając placuszków .Do tego trzeba dodać szybkość wykonania oraz  fakt , że składniki na nie posiada każdy w lodówce :)

Składniki :
3 łyżki serka wiejskiego ( grudki )
jajko
3 łyżki otrębów
przyprawy wg . uznania ( dałam 1/2 kostki pietruszki i czosnku )
+SZPINAK


Wykonanie :

Szpinak , jeżeli jest zamrożony to gotujemy go z jogurtem 15 minut  i doprawiamy pieprzem i solą.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i smażymy placki na rozgrzanej patelni .Obracamy dopiero gdy nam się uda , nie starajcie się na siłę ich obrócić gdy jajko jeszcze się nie ścięło , bo wtedy tylko się rozwalą , lepiej poczekać aż same odejdą !



 Smacznego !

 Próbowałaś ? - Napisz !